Vapaa liikkuvuus -verkosto: Viranomaiset rankaisevat pakolaisperhettä estämällä perhe-elämän

6.3.2017
Lehdistötiedote
Maahanmuuttovirasto on päättänyt käännyttää juuri syntyneiden kaksosten isän Suomesta Afganistaniin. Perheen äiti on saanut pakolaisaseman Suomesta ja heillä on ennestään yhteinen viisivuotias lapsi. 

“Suomen viranomaiset rankaisevat vanhempia ja pieniä lapsia siitä, että perheside syntyi kiintiöpakolaisprosessin aikana”, toteaa Johanna Hiitola Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Perheen mahdollisuus perheenyhdistämiseen on kumottu, koska äiti ei kertonut puolisostaan kiintiöpakolaishaastattelussa. Äiti ja isä eivät kuitenkaan olleet haastattelun aikana naimisissa, vaan avioituivat vasta haastattelun jälkeen ennen äidin tuloa Suomeen. Vanhempien ensimmäinen yhteinen lapsi syntyi pian äidin saavuttua Suomeen. Luku- ja kirjoitustaidottomana pakolaisena äiti ei osannut arvioida, kuinka tilanteessa olisi pitänyt Suomen viranomaisten tyydyttämiseksi toimia.

Isä yritti perheenyhdistämistä turhaan jo useita vuosia ennen kuin vihdoin pakeni perheensä luo turvapaikanhakijana vuonna 2015.

Perheenyhdistäminen on kohtuuttoman vaikeaa suurelle osalle pakolaisstatuksen saaneista. Hakemusta ei voi jättää Suomessa, vaan perheenjäsenen on tehtävä se itse Suomen suurlähetystössä. Konfliktimaissa ei kuitenkaan ole Suomen suurlähetystöjä ja siksi jo pelkkä hakemuksen jättäminen on usein hyvin vaikeaa.

Lainmuutos vuonna 2016 vaikeutti perheenyhdistämistä entisestään asettamalla toimeentulorajat myös toissijaista suojelua saaneille henkilöille. Koska perheenyhdistäminen on niin vaikeaa, moni vanhempi riskeeraa henkensä ja saapuu Suomeen lastensa luo epävirallisia reittejä.

“Lapset olivat todella onnellisia, kun isä pääsi vihdoin kotiin. Perheemme saattoi aloittaa normaalin arjen päästyämme yhteen. Nyt lapset ovat surullisia ja koko perheemme kärsii. Vanhin lapsemme ei pysty keskittymään koulunkäyntiin. Miksi Maahanmuuttovirasto tekee perheellemme näin? Miksi emme saa olla yhdessä?”, vetoaa perheen äiti.

Äidin kaksossynnytys oli vaikea ja isä kantaakin nyt päävastuun kaksosten ja viisivuotiaan pojan hoidosta.

Perheenyhdistämishakemukset on kumottu kaikissa oikeusasteissa. Korkein hallinto-oikeus totesi ennen kaksosten syntymää, ettei viisivuotias poika tarvitse isäänsä. Se, että äiti myös odotti kaksosia, ei ollut oikeuden mukaan olennainen seikka asiassa. Nyt kaksoset ovat kuitenkin syntyneet ja perhe on hakenut perheenyhdistämistä uudelleen lapsen etuun vedoten.

Vapaa liikkuvuus verkosto haluaa kiinnittää huomiota siihen, että maahanmuuttovirasto, hallinto-oikeus ja korkein hallinto-oikeus systemaattisesti laiminlyövät ulkomaalaislakia (§ 6), jonka mukaan päätöksenteossa on kiinnitettävä erityistä huomiota ‘lapsen etuun sekä hänen kehitykseensä ja terveyteensä liittyviin seikkoihin’. Perhe on toimittanut oikeuteen kattavan asiantuntijaselvityksen siitä, kuinka isän karkotus johtaisi lasten huolenpidon vaarantumiseen ja yhteiskunta joutuisi ottamaan vastuun lapsista.

Vapaa liikkuvuus -verkosto vaatii, että Maahanmuuttovirasto myöntää isälle kolmen Suomessa pysyvästi asuvan lapsen isänä ja pakolaisäidin puolisona oleskeluluvan ulkomaalaislain perusteella. On selvää, että muuten YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen määrittämä lapsen etu ei toteudu. Pakolaisprosessiin liittyvät epäselvyydet eivät ole lasten syytä.

Perhe elää jatkuvassa ja kohtuuttomassa epävarmuudessa. Isä vetoaa maahanmuuttovirastoon, jotta hän saisi mahdollisuuden kasvattaa lapsensa. “Isyys on lapsen kehitykselle yhtä arvokasta kuin äitiyskin”, isä painottaa.

Perhe ei ole tällä pienellä paikkakunnalla ainoa, jossa isä ollaan karkottamassa. Ainakin kaksi muuta perhettä on samassa tilanteessa. Koko Suomen laajuisesti toisen vanhemman käännytysuhka koskee vielä huomattavasti suurempaa määrää perheitä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt perheelle:

vapaaliikkuvuus(at)gmail.com